Talán ez a kenyèr receptem az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb.
Fázis fotókat nem készítettem, mert nem gondoltam volna, hogy fel kerül az oldalra. Instagramon sokan kértétek, ezért leírom és remélem nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk.
Hozzávalók:
- 350g teljeskiőrlésű rozsliszt
- 100g teljeskiőrlésű tönköly liszt
- 50g búzaliszt (BL55 vagy BL80)
- 300g langyos víz ( lehet majd több is kell, ezt a gyúrásnál fogjuk érezni)
- 25g élesztő
- 5-7 g só
- 2 evőkanál olivaolaj
Elősször is a 300g vízben felfuttatjuk az élesztőt. Ez azt jelenti, hogy belemorzsoljuk és az ujjunkkal vagy egy kis kanállal elkeverjuk, hagyjuk állni 10 percet.
Most itt megjegyezném, hogyha közvetlenül a hűtőből vesszük ki az élesztőt akkor nem biztos, sőt nem fog felfutni. Ilyenkor sincs baj, simán használjuk úgy fel. Ezért érdemes legalább egy félórával előbb kivenni a hűtőből.
Tehát felfutott az élesztőnk (ezt látjuk, is hiszen mozog, ahogy a gombák dolgoznak benne), a kimért lisztekhez ötjük az olivaolajjal együtt. A sót érdemes a liszettel összekeverni, fomtos, hogy sose érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Összegyúrjuk, és ha kell még rakunk bele lisztet vagy vizet. Kézzel dagasszuk 10 percig, géppel 5 percig. Lágy egy kicsit vizes tésztát kapunk. Ekkor olivaolajjal kikenünk egy nagyobb tálat és ebbe rakjuk, lefedjük nedves konyharuhával és legalább egy órát kelesztjük.
Ha duplájára kelt, akkor megformázzuk lisztes felületen. Itt tetszés szerint készíthetünk hagyományos kenyér formát, cipót vagy gyökér kenyeret.
A gyökér kenyeret úgy készíthetjük el, hogy hengert sodrunk a tésztából, jó vastagot, és a két végét néhányszor megcsavarjuk. A végeredmény pedig olyan lesz mint a fa gyökere.
Tepsin pihentetjük letakarva olyan 15-20 percet ez függ a hőmérséklettől. Ha meleg van vagyis olyan 25-30 fok akkor elég a negyed óra is.
A sütőt előmelegítjük 240 fokra és egy hőállótálba 2 dl vizet rakva a sütőbe helyezzük. Így sütjük a kenyeret 20 percig, majd kivéve a tálat és a hőmérsékletet is csökkentve 200 fokra további 20 percig sütjük.
Ha kész, akkor rácsra rakjuk, meglocsoljuk vízzel és konyharuhával letakarva kihűtjük.
Kellemes sütést!
Anna
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: