Eljött ennek is az ideje. Innentől kezdve csak vegán receptek lesznek az oldalon. Természetesen meghagyom a régi recepteket.
Ennek oka, hogy vegán lettem, és mivel folytatani akarom a blogot így egyértelmű lett, hogy csakis vegán sütiket osztok meg itt is.
Ez a nyers vegan csokis mogyorós torta az első, amit nyersen készítettem. Egyáltalán nem kell megijedni ettől. A nyers annyit jelent, hogy nem kell sütni, kell egy jó aprítógép és már lehet is alkotni. Elrontani se nagyon lehet az egyszerűbb recepteket.
Nézzük is a hozzávalókat:
Forma: 18cm-es torta karika
Alaphoz:
- 18 db cukrozatlan datolya (ha kemèny akkor áztasd be olyan 30 percre)
- fél bögre sótlan földimogyoró (kb egy maroknyi)
- fél bögre mandula vagy dió (kb egy maroknyi)
- egy csipet só
A krém réteghez:
- 24 db datolya (az eljárás itt is ugyanaz, ha száraz)
- 4 evőkanál földimogyoró vaj ( amit házilag is el tudsz készíteni. A késes aprítóba önts 400g mogyorót és addig járasd, amíg krém állaga nem lesz, meg-meg állítva a gépet, a tartály faláról lekaparva a száraz réteget, olyan 25 perc alatt kész)
- 1 evőkanál datolya szirup, ami lehet agavé is de datolyával finomabb.
- csipet só
A csokis réteghez:
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál mogyorovaj
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Itt írnám, hogy melegítsük el a sütőt 180 fokra, de ehelyett inkább azt írom, hogy csinálj helyet a fagyasztóban.
Az alaphoz először is kókuszolajjal vagy sima olajjal kikenünk egy 18 cm átmérőjű torta formát. Lehet ez pite forma is.
A hozzávalókat késes aprítógépbe tesszük és zümmögtessük addig amíg tészta állaga nem lesz, formázhatónak kell lennie. Az egészet belerakjuk a formàba és lenyomkodjuk úgy, hogy az oldalára is jusson egy kicsit. Tehát legyen egy kis pereme. Mehet a fagyasztóba.
A krém hozzávalót is belethetjük az aprítóba. Ennél a folyamatnál fontos a türelem. Nehezen fogja vinni. Ekkor adhatunk hozzà a datolya áztató vizéből egy kicsit. Sokáig fogjuk járatni a gépet, de előbb utóbb krémes massza lesz a tartályban ☺
Ez mehet az alapra és tegyük is vissza a fagyasztóba.
Készítsük el a csokis réteget. Egy kis fazékban olvasszuk össze a kókuszolajat a mogyoróvajjal. Majd adjuk hozzá a kakaóport. Ízlés szerint tehetünk még egy keveset hozzá, ha csokisabban szeretnénk. Ezt szépen oszlassuk el a tortán és rakjuk vissza a fagyiba egy kicsit. Miután megdermedt át tehetjük a hűtőbe.
Voila kész is ☺
Azonnal fogyasztható ☺ Ráadásul glutén-, és cukormentes 😘
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: