A sütőtök az egyik kedvenc zöldségem, miért is ne rakjak hozzá csokit, lisztet és fűszereket? Pont így született ez a recept is. Legtöbbször október-november táján szoktam enni, hiszen akkor van igazán szezonja, de még mindig lehet a piacon kapni. A tök nagyon jól helyettesítheti a tojást, ízre nem mondanám meg, hogy sütőtök van benne. Na de nézzük csak a receptet:
Hozzávalók:
- 220g liszt (a legjobb, ha Bl 80-ast használtok, nem a sima fehér lisztet.)
- 1 evőkanál lenmagpehely
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 és egy kicsi teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- fél tk só
- egy csipet szerecsendió
- egy csipet őrölt kardamom
- 240g sült sütőtök
- 70g olvasztott vegán vaj vagy margarin
- 1/4 csésze (60ml) juharszirup/agave
- 40g nádcukor/kókuszvirágcukor
- 1 evőkanál sótlan mogyoróvaj (ez nálam házi mogyivaj)
- 180g étcsoki (a legjobb lenne a sütésálló csoki csepp de az ritkán van nálam)
Először is érdemes egy fél sütőtököt sütőben megsütni.
Aztán egy nagyobb tálban mérjük ki a lisztet a fűszereket. Egy másik tálban az olvasztott vajat, juharszirupot, cukrot, mogyoróvajat és a sütőtököt. Alaposan keverjük össze. Ha nem szeretnénk, hogy egy két nagyobb darab tök legyen a kész sütiben, akkor érdemes sütés után krémesíteni és úgy hozzáadni.
Közben daraboljuk apró darabokra 😀 az étcsokit, vagy mérjük ki a csokicseppeket.
A tökös cuccot keverjük alaposan össze a lisztes keverékkel, majd mehet bele a csoki is.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A kezünket nedvesítsük be és egy nagyobb csipetet vegyünk ki a masszából, gömbölyítsük ki. Tegyük a tepsire és a tenyerünkkel nyomjuk le. Ha szép kerek formát szeretnél, akkor igazíts rajta. A követekezővel is így járjunk el,tegyük olyan 5cm távolságra egymástól a gombócokat.
Ha kész tegyük a sütőbe és kb 10 perc alatt süssük aranybarnára.
Hagyd a sütiket 2-3 percig hűlni a tepsiben, majd tedd rácsra.
Jó sütést,
Anna
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: