Vannak olyan sütemények, desszertek, amiket nem olyan könnyű mentes, vegán módban elkészíteni. Aztán ott vannak, azok, amiket viszont annyira egyszerű, hogy már hihetetlen.
A babka is pont ilyen, egyszerű viszonylag hamar meg van és vegán verzióban is fantasztikus kelt sütemény egy bögre tea vagy kavé mellé.
Hozzávalók:
Töltelékhez:
A tésztához a tejet és a vajat melegítsük össze, de csak kéz meleg legyen,majd keverjük el benne a cukrot. A többi hozzávalót az olaj kivételével keverjük össze egy tálba, majd öntsük hozzá a tejes-vajas- cukros löttyöt. 😃
Jó alaposan dagasszuk, amíg szinte sima nem lesz a felülete a tésztának. Tegyük egy enyhén kilisztezett tálba és a kezünkkel kenjük meg olajjal. Fél órára tegyük meleg helyre kelni.
Addig készítsük el a tölteléket. Vízgőz felett a kockára tört csokit és a többi hozzávalót olvasszuk össze. Nem kell megijedni a a cukor nem olvad a zsírban, így darabos lesz. Hagyjuk kihűlni. A tölteléknek nem szabad, hogy meleg legyen, vagy, hogy túlságosan híg legyen.
A megkelt tésztát óvatosan nyomkodjuk át, majd téglalap alakúra és 0,5cm vastagságúra nyújtsuk ki.
Nekem kicsi volt a formám ezért ketté osztottam. A tésztát kenjük meg a töltelékkel, és a hosszabbik éle mentén tekerjük fel, úgy ahogy a bejglit.
Középen hosszába vágjuk ketté, úgy hogy a vágási felület felfelé nézzen.
A két szárat egymásra téve fonjuk össze. Ismételjük meg a másikkal is , ha nektek is kicsi formátok van.
Óvatosan egy kivajazott tálba,tepsibe rakjuk és fél órát kelesztjük.
170fokon kb 30 percig sütjük. Ha egyben készítetitek el, akkor a sütési idő 10 perccel több legyen.
Kellemes sütést,
Anna